Frezarie.ro

Un secol de hairstyling 1920-2020: de la bucle stranse la vopsea de par gri

Youtube-ul promoveaza 100 de ani de frumusete feminina in diverse culturi, subliniind evolutia a diverse trenduri vestimentare, moda, makeup… De ce nu am face acelasi lucru si pentru stilurile de aranjare a parului si produselor specifice? Frezarie.ro iti ofera un rezumat al ultimilor 100 de ani in ceea ce priveste aranjarea parului. Vom discuta cum se coafa parul inainte, ce insemna o vopsea profesionala, ce frizuri au fost la moda etc. Vom vedea cum s-a ajuns de la par scurt, natural, la vopsea de par gri.

Cum si-au aranjat femeile parul de-a lungul anilor? Ce produse foloseau pentru a obtine diverse coafuri? In ce culoare isi vopseau parul si ce vopsele foloseau? Cum a fost defininta o vopsea profesionala de-a lungul timpului?

Noi vom incerca sa raspundem cat mai bine tuturor acestor intrebari. Atunci cand alegi cum sa-ti aranjezi parul, alegi o anumita stare, un anumit stil. Poti alege roscat intens, sau poti alege o vopsea de par gri sau argintie. În final nu moda, ci personalitatea ta defineste trendul potrivit pentru tine.Cultura bogata, cunostintele vaste a ce reprezinta fiecare stil te vor ajuta sa intelegi mai bine ce ti se potriveste. Odata ce vei stii intocmai cu ce stil rezonezi, iti vei intelege parul. Astfel, il vei trata cu si mai multa incredere si atitudine.

In plus, odata ce cunosti obiceiurile vechi in acest domeniu, te poti inspira. Ritualurile de ingrijire antice sau ,,batranesti” pot fi un izvor de idei noi sau de solutii eficiente. Poti alege ce e bun si te-ar ajuta chiar si in ziua de astazi. Asa ca iata cum arata evolutia trendurilor de hairstyling in ultimii 100 de ani. Iata cum ajungem de la vopsea naturala sau lipsa totala a acesteia, la vopsea de par gri!

      1920: Stilul Gatsby

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’20?

Anii ’20 sunt anii de glorie ai jazz-ului, ai stilului pompos, elegant, excentric cu tematica Gatsby a lui Fitzgerald. In ceea ce priveste parul, asta inseamna coafuri indraznete  si comfortabile, dar totusi feminine. Cele mai purtate coafuri au fost bobul si coafura “casti”, sau “headphones”.

De fapt, bobul simplu cu breton scurt a fost ultimul racnet la acel moment. Creat in 1915 cu scopul confortului, acesta a cunoscut o popularizare uriasa in filme si concerte dupa ’20. Cat despre “headphones”, acestea erau variante mai tineresti, purtate de fete si anumite printese. Mai exact, castile erau cocuri largi, impletite la nivelul fiecarei urechi.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Nu vorbim inca despre placi de par sofisticate sau tehnici complicate de taiere a parului. “Castile” se obtineau prin impletire si prindere a parului cu diverse agrafe. Iar bob-ul era o simpla tunsoare scurta, racoroasa si feminina – promovata in special de Zelda Fitzgerald.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Anii ’20 au fost si primii ani de evolutie catre termenul de vopsea de par profesionala. Atunci a inceput diversificarea paletelor de culori in America. De la clasicul negru, s-a ajuns la nuante de blond si la vopsele permanente. Nu erau, insa, foarte cunoscute si accesibile publicului larg. Asadar, in continuare, predomina blondul deschis si mai ales negrul intens.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Dupa cum am spus si mai sus, vopseaua a cunoscut importante progrese in aceasta perioada. Noua vopsea profesionala de par era mai intensa si dura mai mult. In plus, avea proprietati importante pentru par si sanatatea acestuia. Era creata din ingrediente mai sigure, care nu distrugeau firul de par si scalpul. Acestea nu creau leziuni sau alte probleme,precum vopselele precedente.

      1930: Romantism si feminitate

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’30?

Intocmai cuvintele de mai sus. Anii ’30 au fost anii coafurilor romantice, feminine, fine si elegante. S-a trecut de la Jazz la Swing Jazz, Blues si Gospel, iar vestimentatia si frizurile s-au conformat acestor teme.

In materie de haristyling, s-au adoptat buclele lejere, valurile romantice etc. Elementul principal era, in aceste timpuri, parul carliontat. Vorbim despre bucle in forma de S, bucle plate, valuri scurte si altele.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Rolul acestor bucle era de a da impresia unui par mai scurt. Moda anilor cerea o lungime a parului care atingea cel mult nivelul gatului. Din dorinta de a nu-si taia parul, femeile au ales buclele. Acestea erau mai lejere, mai stranse, mai groase sau mai subtiri in functie de necesitati. Scopul final era acela ca privitorul sa nu poata ghici lungimea reala a parului femeii.

Pentru a obtine astfel de bucle, astazi poti folosi un ondulator de par profesional. De asemenea, poti folosi si placa de creponat parul. Solutiile sunt simple acum, insa inainte nu erau la fel de accesibile. Se foloseau intens agrafele de par, atat cele mari cat si “bobby pins”. Era unica solutie de strangere si fixare a buclelor, ajutata de ceara de par.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Moda anilor ’20 s-a pastrat si in deceniul urmator. Se poarta in continuare culorile naturale ale parului. Iar cine alege sa si-l vopseasca, are la dispozitie negru abanos si blond-platinum.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Desi in 1920 a fost introdusa o vopsea de par mai putin destructiva, in 1930 inca nu era foarte accesibila. Inca erau interzise foarte multe vopsele din cauza iritatiilor de piele cauzate.

      1940: Influentele celui de-Al Doilea Razboi Mondial

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’40?

In continuare buclele si valurile lejere, insa cu o mica schimbare. Anii ’40 au re-integrat frumusetea parului lung al sotiilor iubitoare, al nevestelor soldatilor. Se purtau buclele inelate obtinute cu agrafele “bobby pin”, bobul voluminos si parul drept cu varfuri ondulate lejer.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Astazi, aceste coafuri se obtin foarte usor cu ajutorul aparatelor disponibile. Placa de intins parul si un ondulator profesional sunt suficiente pentru a obtine oricare dintre aceste variante de bucle.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

In 1940, influentele si schimbarile culturale au adus modificari si in vopsirea parului. Acest proces devenise aproape tabu, cele care isi vopseau parul doreau sa ascunda acest lucru cat mai bine. Astfel, vopsirea era un secret bine tinut de catre fiecare femeie, iar culorile se doreau cat mai naturale. Se purtau in special culorile inchise, in tema cu sobritatea perioadei.

      Ce fel de vopsea foloseau?

In consecinta faptelor explicate mai sus, majoritatea vopselelor erau facute in casa. Se amestecau diverse solutii toxice, inclusiv clor, amoniac, peroxid si altele. Inca nu exista conceptul de vopsea de par fara amoniac profesionala. Nici moda cu vopsea de par mov sau vopsea de par gri. Abia spre sfarsitul deceniului, mai exact in 1947, Schwarzkopf a lansat prima vopsea profesionala. Aceasta era destinata pentru uz personal, in casa si nu la salon.

      1950: Timpuri postbelice, tendinte de uniformizare si Marilyn Monroe

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’50?

Femeia ideala in anii ’50 statea acasa si isi ingrijea sotul si copiii. In vremurile ce au urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a existat o puternica tendinta de uniformizare. In ceea ce priveste parul, a insemnat un numar mare de femei care si-au tuns parul scurt.

In acest context, cele mai populare hairstyle-uri au fost parul scurt bufant, buclele scurte si tunsoarea italiana.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Perioada postbelica a adus si noi progrese pentru produsele de par. Timpurile respective au popularizat si oferit acces unor noi produse de stilizare. Noi tipuri de vopsea de par profesionala, precum si fixative si spray-uri de par erau folosite la scara larga.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Marilyn Monroe a readus blondul platinum din anii ’30. insa s-au popularizat totodata si tendintele elegante, glam. Printre preferate se numarau roscatul, blondul deschis, varfurile rosu-flacara si portocaliul.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Acesta a fost inceputul folosirii unor noi tipuri de vopsele. A aparut conceptul de vopsea de par profesionala italiana, pentru caliatea acestor vopsele. Dincolo de aceasta, se foloseau intens nu doar vopselele permanente, ci si spray-urile pentru vopsire rapida si temporara.

      1960: Papusi Barbie si Fuste Mini

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’60?

Pe scurt, anii 60 au adus trenduri noi si complet diferite in materie de hairstyling. Focusul principal era, de departe, stilul afro. Cine avea parul lung, purta afro indiferent de varsta – tineri, batrani; era coafura momentului. Cine nu avea, isi dorea afro.

De asemenea, popular era si parul lung in stil Barbie. Alaturi de acesta, cocul albina bufant si inalt si bobul intors faceau de asemenea furori.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Piepteni speciali pentru tehnica taparii, placi de intins si ondulat parul, fixative puternice. Placi de intins si ondulat parul, agrafe pentru prinderea impletiturilor afro. Acestea sunt doar cateva dintre produsele si tehnicile folosite pentru coafurile anilor ’60. De asemenea, se foloseau cantitati generoase de spray-uri, fixative si alte produse pentru fixarea parului.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Nuante diverse de blond, negru, aramiu, brunet, roscat. Apare ideea de vopsea de par gri, dar intr-un context irealistic si rar adoptat. Paletele de culori incepeau sa se diversifice, iar perceptia se schimba si ea. Anii 60 au adus inceputul a ceea ce in anii ’70 avea sa devina obisnuinta. Vorbim despre vopsirea fireasca si non-restrictiva a parului. Oamenii au inceput sa accepte si sa nu mai judece aspru vopsirea parului. Acesta nu mai era deloc un secret, ci mai degraba o normalitate. A devenit chiar o componenta a ritualurilor de frumusete feminina, in special catre sfarsitul deceniului.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Gama de produse a inceput si ea sa se diversifice, mai ales pe la jumatatea anior ’60. In 1966 s-a lansat prima vopsea de par profesionala L’Oreal. Era o noua formula, cremoasa, care permitea colorarea parului non-toxica, usoara si accesibila tuturor.

      1970: Disco, Cultura Hippie si curentul African

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’70?

Incepem sa ne apropiem tot mai mult de hairstyle-urile actuale, cel putin de cele vintage. Anii ’70 au fost marcati de o diversitate coplesitoare in toate domeniile. Stil vestimentar, cultura muzicala, cinematografie, hairstyling – au fost anii unor importante schimbari. Legat de coafuri, se inmultea si numarul celor mai populare tunsori si hairstyles. Cateva dintre cele in voga erau impletiturile africane, tunsorile Wedge, Shag, parul lung si drept.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Odata cu popularizarea coafurilor Afro, s-au inmultit si produsele de hairstyling in acest sens. Au aparut din ce in ce mai multe spray-uri si produse. Acestea erau destinate in special pentru aranjarea parului inchis la culoare. Foarfecele si placile de indreptat se pot folosi cu usurinta pentru a re-crea aceste look-uri.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

In 1970, vopsitul parului a devenit una dintre cele mai obisnuite activitati pentru ingrijirea femeilor. La fel ca taierea si aranjarea acestuia, colorarea a devenit rutina. Culorile folosite s-au diversificat si ele, ramanand o alegere personala. Erau preferate brunetul (negru, castaniu, ciocolatiu), roscat (rosu, portocaliu, caramel) si, desigur, blondul (platinum, saten). Suvitele incepeau sa fie tot mai la moda, in special deschiderea varfurilor.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Nu s-au schimbat foarte multe in acest deceniu la consistenta si componenta vopselelor de par. La fel ca in 1960, produsele respectau aprox. aceleasi standarde. Acestea doar au devenit mai accesibile pe piata.

      1980: Valuri Noi: Post Disco, Dance Pop, Rap si Hip Hop

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’80?

Libertatea de exprimare incepea deja sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai intens. Acest lucru se observa inclusiv in materie de hairstyling. Da, era in voga parul lung, parul mare si voluminos. Dar in acelasi timp, era incurajata explorarea diverselor look-uri. Influentele punk si rock au crescut numarul hairstyle-urilor libere, salbatice si nebunesti. Hairstyle-urile din top erau tunsoarea mullet, creasta, buclele permanente si parul lung/mediu/scurt tapat, bufant.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Foarte mult fixativ, foarte multe produse pentru fixarea parului. Totodata, placile de par si ondulatoarele au devenit din ce in ce mai utilizate.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Cum am spus si mai devreme, explorarea era cuvantul cheie. Anii ’80 au in semnat suvite colorate, par albastru, verde, mov si roz. Se purtau vopseaua argintie si vopsea de par gri, in special la varste mai inaintate.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Brandurile de vopsea se inmulteau si ele in anii ’80. Majoritatea purtau numele vedetelor de la Hollywood, din motive evidente de marketing. Totusi, erau inca destul de putine branduri si competitia era mica. Nu exista un concept clar care definea cea mai buna vopsea de par profesionala.

      1990: Pop: Fashion & Music

      Ce defineste hairstyling-ul anilor ’90?

Anii ’90 au fost perioada de glorie a muzicii pop. Oamenii se imbracau cat mai creativ si ascultau muzica. A fost o perioada relaxata, o perioada a creativitatii. Inclusiv pentru par. Cele mai purtate tunsori si hairstyle-uri erau parul prins in coada (ponytail), buclele stranse, parul creponat si tunsoarea Rachel. Raman la moda si impletiturile lungi si subtiri in stil Afro. Daca erau preferate in Africa, acum devin si mai populare in America.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Dincolo de produsele de hairstyling, accesoriile de par au devenit foarte utilizate. Agrafe mici, tip fluture, bandanele elastice colorate, agrafele ascunse si altele. De asemenea, faptul ca au aparut mai multe placi pentru par a adus anumite schimbari. Se folosea intens placa de creponat parul pentru valurile plate.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Revin la moda culorile mai linistite, mai naturale. Negru intens, castaniu, brun si blond. Blondul cu suvite deschise devine super trendy in aceasta perioada.

      Ce fel de vopsea foloseau?

L’Oreal lanseaza o noua vopsea, intr-o formula fara amoniac. Aceasta vine cu un miros placut si poarta denumirea inca populara astazi: Casting Creme Gloss. Dincolo de aceasta vopsea de par profesionala, apar si alte branduri populare. Acestea aveau sa creasca in deceniile urmatoare. Unul dintre brand-urile care au crescut in acest deceniu este Wella. O vopsea de par profesionala Wella incepea sa prinda contur in acesta perioada.

      2000: Gotic si Liber

      Ce defineste hairstyling-ul anilor 2000?

Desi curentul a inceput in anii ’80, stilul gotic a redevenit o atractie in moda in anii 2000. Asta inseamna par drept si lung, cocuri tapate, varfuri ingrijite si culori inchise.

In paralel, cultura pop si libertatea de exprimare au crescut si ele. Hairstyling-ul a devenit mai variat si mai personalizat. Coafurile la moda erau parul lung, lasat liber, combinatiile de ondulat cu creponat. Totodata, parul super-drept cu suvite aleatorii ondulate, dar si stilul ombre, erau preferate.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Placile de par, pieptenele, accesoriile de par etc. La acest moment, majoritatea produselor de astazi erau disponibile si accesibile pietei largi. Insa varietatea nu era atat de mare, brand-urile nu erau atat de multe si coplesitoare.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Ombre era stilul momentului. Parul blond care isi degrada treptat culoarea catre varfuri, devenind mai deschis, era in voga.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Lucrurile nu s-au schimbat inca semnificativ fata de 1990. Anumite brand-uri noi isi faceau intrarea pe piata, dar putine. Boom-ul de varietate s-a creat in deceniul urmator.

      2010: Social Media, Fashion si Diversitate

      Ce defineste hairstyling-ul dupa 2010?

Vedetele pe social media au inceput sa creeze tot mai multe tutoriale. Au aparut influencerii si varietatea de preferinte. Deja nu mai discutam despre cateva coafuri unice la moda, ci despre zeci de preferinte in materie de hairstyling. Parul lasat liber, impletituri complexe, diverse modalitati de prindere in coada – acestea au fost coafurile momentului. Acestora se alatura parul drept si elegant, parul desprins sau prins partial (doar anumite suvite) si diverse tunsori.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Devin accesibile aproape toate brandurile disponibile astazi. Placi de par, ondulatoare, placi de creponat. Pieptene, foarfece, accesorii. Vopsele de par, spray-uri, fixative, nuantatoare. Tehnici noi si produse noi. A fost deceniul inovatiilor.

      In ce culoare isi vopseau femeile parul?

Culorile au cunoscut o diversitate coplesitoare. De fapt, nu mai este vorba despre culoare, ci despre ton si nuanta. Se disting fin diferentele de nuanta intre vopsele, gamele devin variate si bogate.

      Ce fel de vopsea foloseau?

Majoritatea brand-urilor de vopsea de par profesionale gasite azi pe piata s-au lansat in acest deceniu. L’Oreal lanseaza gama Magic Retouch cu nuante unice de blond si roscat. Lanseaza ulterior gama Colorista, spray-uri colorate, practice si rapide. Diverse nuante de albastru, verde, roz, vopsea de par gri, negru etc. Syoss si Wella lanseaza noi tipuri de vopsea de par profesionala. De asemena, intra pe piata noua gama de vopsea de par profesionala Garnier. Aceasta se face remarcata cu o compozitie unica si formula speciala, hidratanta.

      2020: Astazi, dupa 100 de ani de Hairstyling – Diversitate si Vopsea de Par Gri

      Ce defineste hairstyling-ul in 2020?

Astazi, hairstyling-ul este definit de tot ceea ce a fost pana acum, combinat cu noile idei si stiluri. Fiecare femeie este libera sa aleaga hairstyle-url care o avantajeaza. Iti poti aranja parul asa cum doresti, fie la salon, fie acasa.

Printre hairstyle-urile la moda astazi, gasim Shag-ul modern, look-urile naturale, parul desprins de orice lungime si bob-ul.

      Ce produse se folosesc pentru aceste coafuri?

Ai la dispozitie nenumarate saloane dar si aparatura pentru a obtine look-ul dorit rapid, acasa. Poti folosi singura o placa de indreptat parul, un ondulator, o placa de creponat, produse de colorare si fixare.

      In ce culoare isi vopsesc femeile parul?

Culorile sunt de asemenea variate, plecam de la nuante de blond rece, blond deschis, blond caramel. Avem game largi de tonuri de rosu, roscat, portocaliu, urmate de brun, maro, ciocolata si negru. Sunt de asemenea adorate suvitele colorate, roz, mov, verde, albastru si combinatiile lor.

Dincolo de aceste alegeri, este trendy stilul ombre, pe toate nuantele de par (blond/brunet/roscat/negru). Nu in ultimul rand, parul gri este de actualitate si sublinieaza frumusetea acestuia. Nuante de blond rece fara urme de galben, gri, alb si argintiu sunt preferate. Se obtine usor, cu vopsele sau spray-uri.

      Ce fel de vopsea folosesc?

Toate vopselele deceniului anterior, imbogatite insa. Se cauta si se cerceteaza intens produsul perfect, o vopsea de par profesionala. Se adauga la diversitatea de culori si se imbunatatesc formulele. Se acorda mai multa atentie ingrijirii parului, ingredientelor naturale, hidratarii si inlocuirii substantelor toxice. Pentru parul gri, carunt, argintiu sau alb, se foloseste o vopsea de par gri profesionala (ex: L’Oreal, Garnier etc.).

Vopselele vin in diverse forme, de la vopseaua clasica la spray-uri, creme, sampoane si nuantatoare. Pentru suvite sau ombre se folosesc nuantatoare spray-uri. Pentru blondul rece se folosesc sampoane care neutralizeaza galbenul (ex: Fanola No Yellow).

Exista produse si vopsele extrem de diverse, pentru fiecare tip de look pe care doresti sa-l obtii. Important este sa stii cum sa alegi cea mai buna vopsea de par profesionala pentru parul tau. Daca ai nevoie de ajutor in acest sens, poti verifica oricand ghidul cumparatorului. Iti explicam pas cu pas ce inseamna cea mai buna vopsea de par pentru tine!

Tu in care perioada de hairstyling de regasesti, din 1920 pana in 2020? Ce stil ti se potriveste cel mai bine din cei 100 de ani? Preferi placa de par sau ondulatorul? Prins in coada sau creponat? Culoare naturala, vopsea nuantatuare, ombre sau vopsea de par gri? Odata ce cunosti raspunsul acestor intrebari, vei putea purta cu si mai multa incredere fiecare coafura pe care o obtii!

Spread the love
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply